(Nie)bezpieczne grillowanie
Piękna pogoda i czas wolny od pracy, sprzyjają wypoczynkowi na świeżym powietrzu, który może przybierać różne formy. Jednak zawsze należy pamiętać o bezpieczeństwie. Chwila nieuwagi, brak wyobraźni lub nieostrożność mogą spowodować zagrożenie dla naszego mienia, życia a nawet zdrowia. Wczoraj w Myszkowie doszło do pożaru na jednej z posesji. Prawdopodobną przyczyną zdarzenia było zaprószenie ognia w czasie grillowania.
Wczoraj po godzinie 20.00 na jednej z posesji przy ulicy Leśnej w Myszkowie wybuchł pożar. Na miejscu zdarzenia policjanci ustalili, że do zaprószenia ognia prawdopodobnie doszło podczas grillowania. Iskry z urządzenia przedostały się do pobliskiej drewnianej szopy, która się zapaliła, a następnie od niej zapalił się dach domu mieszkalnego. Wezwana na miejsce straż pożarna ugasiła ogień, który nie zdążył się rozprzestrzenić na inne posesje. W wyniku pożaru na szczęście nikt nie ucierpiał. Właściciel posesji teraz szacuje straty materialne, a policjanci wyjaśnią dokładne przyczyny tego zdarzenia.
Oto kilka porad strażaków dotyczących bezpiecznego grillowania:
- Upewnij się, że grill jest w dobrym stanie.
- Upewnij się, że grill jest na płaskim terenie, z dala od drewnianych zabudowań, drzew lub krzewów. Wolna przestrzeń wokół urządzenia powinna być równa co najmniej 1m.
- Nigdy nie zostawiaj grilla bez dozoru. Dzieci i zwierzęta muszą przebywać w bezpiecznej odległości od grilla.
- Trzymaj wiadro z wodą lub piaskiem niedaleko, gdyż może się przydać w nagłych przypadkach.
- Upewnij się, że grill nie jest ciepły przed przystąpieniem do jego przenoszenia.
Grille węglowe
- Używaj tylko tyle węgla na pokrycie podstawy grilla na głębokość około 5cm.
- Do rozpalania używaj tylko sprawdzonych zapalniczek lub zapałek – używając niezbędnego minimum.
- UWAGA: nie używaj do rozpalania benzyny!
- Nigdy nie wkładaj gorących popiołów prosto do pojemnika lub kosza na śmieci - mogą roztopić plastik i spowodować pożar.
Grille gazowe
- Upewnij się, że zawór jest zakręcony przed zmianą butli z gazem.
- Nie użytkuj grilla w zamkniętych pomieszczeniach. Do właściwego spalania potrzebna jest właściwa wentylacja.
- Jeśli podejrzewasz, przeciek na wężu przy przyłączu do urządzenia, przygotuj roztwór (w szklance rozpuść 1 część płynu do mycia w 3 częściach wody) sprawdź czy połączenia węża są trwałe i otwórz zawór na butli. Spienione mydliny należy nakładać pędzelkiem na miejsca połączeń i obserwować czy uchodzi gaz -powiększające się bański wskazują na uchodzenie gazu.
- Gdy urządzenie nie jest używane, butlę należy odłączyć, a na króciec zaworu butlowego nakręcić kapturek zabezpieczający.
Bezpieczeństwo pożarowe w lasach
Każdego roku pożary są odpowiedzialne za zniszczenia tysięcy hektarów łąk, lasów i siedlisk dzikich zwierząt . Wiele z tych pożarów są wywoływane celowo, ale stosując się do kilku podstawowych zasad ostrożności, wielu z innych można zapobiec.
- Należy upewnić się, że zużyte materiały związane z paleniem grilla czy ogniska zostały całkowicie ugaszone.
- Nie zostawiaj ogniska lub grilla bez nadzoru, a po skorzystaniu ugaś je prawidłowo.
- Zabierz ze sobą wszystkie butelki, szklanki i wszelkie rozbite szkło powiększające, aby zapobiec pożarowi.
- Wyjaśnij dzieciom niebezpieczeństwa zabawy z otwartym ogniem.
- Jeśli wybuchnie pożar, zadzwoń niezwłocznie do Straży Pożarnej na numer 998 lub 112.
- Określając swoją lokalizację wspomnij o charakterystycznych punktach np. kościół, sklep aby zastępy nie miały problemu dotarciem.
- Nie próbuj walczyć z ogniem samodzielnie – pożary suchych traw i zarośli rozprzestrzeniają się bardzo szybko.
Źródło: PSP w Bielsku-Bialej